Triggerpoint-massage

Myofascial Triggerpoint therapie vs. Dry needling

Er zijn een aantal studies die aantonen dat zowel manuele compressie als dry needling effectief zijn bij de behandeling van nek- en schouderklachten op onder andere pijn en functioneren. Er zijn echter nog geen studies die het effect van manuele compressie versus dry needling met elkaar vergelijken. De auteurs van het hier besproken artikel deden er een onderzoek naar. De onderzoekers verwachten dat dry needling meer effect zou hebben.

Methode

Aan dit onderzoek deden tweeënveertig vrouwelijke kantoormedewerkers mee die meer dan drie maanden last hadden van triggerpoint gerelateerd nek- en schouderklachten. Ongeveer de helft van de triggerpoints zaten in de trapezius descendens en de levator scapulae. De vrouwen werden random toegewezen aan fysiotherapie doormiddel van manuele compressie of dry needling. Deze technieken werden toegepast op de vier meest pijnlijke triggerpoints in de nek- en schouderregio. De behandeling bestond uit vier sessies, met een frequentie van één keer per week. Bij de manuele compressie techniek werd de ronding van een houtenkegel precies op de triggerpoint geplaatst. De (ischemische)compressie werd met tien newton/per seconde opgevoerd tot het maximale niveau waarin de proefpersoon dit kon volhouden. Vervolgens werd deze druk zestig seconden vastgehouden. Elk van de vier meest pijnlijke trigger punten werden tijdens een behandeling slechts één maal behandeld.

Resultaat

In tegenstelling tot de verwachtingen van de onderzoekers bleek er geen verschil in effectiviteit te zijn tussen de behandeling met manuele compressie versus dry needling. Beide groepen zijn direct na vier behandelingen verbeterd op pijndrempel, functionele beperkingen, spier elasticiteit en spierstijfheid. Tijdens de drie maanden follow-up bleken beide groepen nog steeds verbeterd te zijn op functionele beperkingen en nu ook op pijnintensiteit. Tussen de groepen bestond er wederom geen verschil.

Opmerkingen samenvatting

Dry needling bleek niet effectiever te zijn dan manuele compressie. Deze bevindingen verbaasden de onderzoekers omdat hun klinische ervaring anders suggereerde en dry needling meer precies de triggerpoint raakt.  Of deze bevindingen te generaliseren zijn naar alle triggerpoints valt nog te bezien. De onderzoek resultaten zijn in ieder geval opmerkelijk. De specialistisch ogende benadering van dry needling is mogelijk niet effectiever dan het als vanouds inzetten van de duim, elleboog of een houtenkegel. Voor veel fysiotherapeuten zal dat een welkome bevinding zijn. Manuele compressie is wat ‘natuurlijker’ in de stroom van de behandeling te integreren dan het pakken en zetten van een ‘naaldje’ …

Bron: De Meulemeester, K. E., Castelein, B., Coppieters, I., Barbe, T., Cools, A., & Cagnie, B. (2017). Comparing Trigger Point Dry Needling and Manual Pressure Technique for the Management of Myofascial Neck/Shoulder Pain: A Randomized Clinical Trial. J Manipulative Physiol Ther, 40(1), 11-20. doi:10.1016/j.jmpt.2016.10.008 © www.PsychFysio.nl
drs. P. van Burken