Alles over

Myofascial Trigger Point

Myofascial Triggerpoints zijn lokale hypergeïrriteerde gebieden in het verloop van een gespannen spierstreng. Deze microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/ or Shoulder). Ze kunnen spontaan ontstaan of door beweging, rek of compressie. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, maar ook onder belasting, stress of een slechte voeding.  Hoewel de pathofysiologie nog niet geheel bekend is zouden houding en repeterende handelingen het ontstaan bevorderen.

LEES MEER HIER ONDER!

Bij de behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints past de behandelaar triggerpointmassage toe. Deze methode is er op gericht normaal spiergedrag te stimuleren en de myofasciale triggerpoints te deactiveren. Hierbij wordt de doorbloeding van de spieren bevorderd en zullen de opgehoopte afvalstoffen verdwijnen.

De bekendste procedure van Therapeutische massage bestaat eruit dat je een Triggerpoint een bepaald aantal seconden statische druk geeft, of net zo lang tot dat hij loskomt. Dit staat bekend als ischemische compressie. Men drukt hierbij het bloed uit het weefsel. In plaats van statische druk bij ischemische compressie is het veel beter om een reeks diepe strijkingen te geven over het knoopje van het Myofascial Triggerpoint.

Deze techniek geeft:

 • Sneller resultaat
 • Is veiliger en effectiever
 • Grotere verandering in het triggerpoint
 • Meer ergonomisch voor de masseur

 

Het herhaalde “melken” van de spier door de strijkende beweging is veel efficiënter in het laten afvloeien van bloed en lymfe. (Het is zoals je een vieze spons uitspoelt in een bak water, door steeds kleine kneepjes te geven.) Bijkomend voordeel van de korte strijkingen is dat onderbroken pijn beter te verdragen is dan aanhoudende pijn. Ook maakt deze methode een golf endorfine in je lichaam los.

Leuke weetjes!

 • Myofasciale pijn
 • Tintelingen
 • Doof gevoel
 • Verandering in spierfunctie
 • Spierverkortingen en krachtsafname
 • Toename van zweten, rillerig zijn, onwel voelen
 • Duizelig/licht in het hoofd
 • Coördinatie stoornissen

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van Myofascial Triggerpoint Therapie. Herstel van de klacht is namelijk snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.

De druk op de triggerpoints tijdens de behandeling kan pijnlijk zijn en tijdelijk de klachten naar de voorgrond brengen. De intensiteit van de pijn is van snel voorbijgaande aard en meestal kan meteen een gevoel van opluchting ervaren worden.

Over het algemeen verloopt een triggerpoint therapie sessie zonder bijwerkingen. Er zijn echter situaties waar wel een bijwerking ervaren kan worden. Dit ligt vaak aan de aard van de klacht, de hevigheid van de klacht en de plek op het lichaam waar de behandeling plaatsvindt.
Eventuele bijwerkingen zijn meestal licht. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de patiënt wat gaat transpireren en dat hij zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.